seeking guidance installing Audio Sound Driver snd_cs46xx

Forum Forums Official Releases antiX-17 “Heather Heyer” seeking guidance installing Audio Sound Driver snd_cs46xx

  • This topic has 4 replies, 4 voices, and was last updated Nov 12-3:03 am by asinoro.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #2304
    Member
    Hierax_caHierax_ca

    How can I install the audio driver “snd_cs46xx” in AntiX-17?

    In AntiX 13.2 “Luddite” this driver worked for sound with Thinkpad 600x while the newer “Thinkpad EC” audio driver doesn’t work (speaker-test FAILS = “no sound, cannot find card ‘0’”) so I’d like to replace it with the older one but Synaptic doesn’t find anything when I search for it.

    AntiX-17

    inxi -Axxx 
    Audio: Card Cirrus Logic CS 4614/22/24/30 [CrystalClear SoundFusion Audio Accelerator] 
    driver: Thinkpad EC 
    bus-ID: 00:06.0 
    chip-ID: 1013:6003 
    Sound: ALSA 
    v: k4.4.10-antix.1-486-smp.

    AntiX-13.2 (same inxi except):

    ... driver:snd_cs46xx ...
    ver:k3.7.10-antix.5-486-smp.

    I’m assuming it is the driver here not the kernel. I also tried older 4.4.10 and 4.9.11 Kernels in AntiX-17 and all still fail the same way.

    Any idea how to get the audio working here?

    Thanks!

    • This topic was modified 2 years, 6 months ago by skidoo. Reason: revise topic title

    AntiX 17.x:
    - (32-bit): IBM Thinkpad 600X (2000), IBM NetVista X41 (2002), IBM Thinkpad A31p (2003);
    - (64-bit): Lenovo Thinkpads x61s (2008), x200 (2009), x301 (2009).

    #2305
    Member
    capreacaprea

    Maybe you take a look at this page.
    It decribes the situation and a solution.
    https://wiki.debian.org/snd-cs46xx
    This is the side with the alsa-firmware:
    ftp://ftp.alsa-project.org/pub/firmware/
    Seems like alsa-firmware-1.0.29.tar.bz2 is the newest.

    Good luck !

    • This reply was modified 2 years, 6 months ago by caprea.
    • This reply was modified 2 years, 6 months ago by caprea.
    • This reply was modified 2 years, 6 months ago by Dave. Reason: Links messing with page formating as stuck in "< li >" tags
    #2307
    Member
    linuxdaddylinuxdaddy

    Here’s a page at alsa website describing those audio chips.
    http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Module-cs46xx
    Just to note on older distros I had to use OSS drivers/emulation
    to get crystal audio chips to work. Hope one of these sites helps.

    Normal == 🙂
    depends on the surrounding crowd ?!

    #2319
    Member
    capreacaprea

    @Dave
    Thanks for formating,
    I was allready almost wondering why the threads allways bounced to the left, when I wrote something.

    #2378
    Member
    asinoroasinoro

    Give the outcome of the command:
    sudo amixer set Master unmute ; pactl list sinks ; lspci -v | grep -A7 -i "audio" ; lsmod
    Put the info inside code brackets not to take space.

    • This reply was modified 2 years, 6 months ago by asinoro.
    • This reply was modified 2 years, 6 months ago by asinoro.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.